• Facebook
  • Instagram
  • Moj račun
  • sl_SI
  • en_US
Dostava po celem svetu | info@mariposacoffeeroasters.si
  • 0Nakupovalna košarica
Mariposa Coffee Roasters
  • DOMOV
  • TRGOVINA
    • SPECIALTY KAVA
    • PRIPOMOČKI IN OPREMA
    • ESPRESSO APARATI
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA ZA PISARNE
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • O NAS
    • Naša zgodba
    • Kontakt
    • Trajnostnost
  • BLOG
  • meni meni
  • DOMOV
  • NAKUP KAVE
  • TRGOVINA
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA V PISARNI
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • NAŠA ZGODBA
    • KONTAKT

Espresso kava priprava doma ali v pisarni – česa še ne veste

Espresso kava, kava

Naj vam zaupamo skrivnost, ki jo zahteva espresso kava in njena priprava doma ali v pisarni. Espresso kava mora biti vedno kakovostna in v zrnju, saj jo morate mleti sproti, zato potrebujete tudi kakovosten kavni mlinček. Nikakor ne kupujte mlete kave za espresso, saj to ni mogoče, ker nihče ne more mleti kave za espresso vnaprej, saj je preveč dejavnikov, ki vplivajo na pravilno ekstrakcijo, kot sta stopnja mletja za posamezen aparat in vlaga. Prav tako kava, ki je v trgovini in ima oznako, da je za espresso, je dejansko namenjena za cafetiero.

Da bi uživali doma ali v pisarni v espressu, ni treba, da nabavite luksuzne aparate, ampak zadostujejo avtomatski espresso aparati. Dobro pa je poznati osnove in trike espresso priprave, da skuhate res dobro kavo zase, bližnje, za sodelavce ali stranke in druge goste.

Kako skuhati espresso doma?

Za pripravo pravega espressa doma, ki bo tekmoval s tistim, ki bi ga dobili v kavarni, potrebujete aparat za espresso. Ti so različni, od ročnih strojev, s katerimi vse skuhate sami, do avtomatskih in kapsulnih strojev, na katerih pritisnete gumb in stroj naredi vse ostalo. Medtem, ko strokovnjaki za kavo na splošno raje uporabljajo ročne aparate zaradi določene ravni nadzora, so avtomatski, super avtomatski in kapsularni avtomati najlažji za uporabo za začetnike in dajejo dosledno dobre rezultate.

Espresso kava

Kaj potrebujete za dobro kavo?

Če ne delate s kapsulami ali strojem z vgrajenim mlinčkom, boste potrebovali štiri bistvene stvari:

  1. Dober mlinček za kavo za fino mletje espressa.
  2. Kakovostno praženo kavo.
  3. Nabavite si tudi gramsko tehtnico. Če se resno želite naučiti skuhati popoln espresso, boste želeli imeti tehtnico pri roki, da stehtate sestavine.
  4. Če aparat nima funkcije za penjenje mleka in bi radi uživali v mlečnih napitkih, potem potrebujete tudi penilec mleka.

Kako narediti espresso kavo z espresso aparatom?

Izberite kakovostno pražena kavna zrna, kot jih pražimo v naši pražarni in z mlinčkom zmeljete takšno količino kavnih zrn, da naredite lahko en ali dva espressa. Za povprečen espresso priporočamo okoli 8 gramov mlete kave, čeprav so mogoča rahla odstopanja v plus ali minus. Za dvoje kav pa priporočamo približno 18 gramov mlete kave.

Zmeljite kavo tako, da je podobna prahu in je fino mleta. Zato uporabite fino nastavitev na vašem mlinčku. Če želite biti prepričani, da ste namleli ravno prav kave, lahko stehtate zmleto kavo na tehtnici in pazite na to, da odštejete od teže posodico, v kateri je kava.

Ko imate v portafilterju količino mlete kave, s katero ste zadovoljni, jo enakomerno porazdelite s pomočjo tresenja ali levatorja. Razporedite kavo v portafilterju in jo stisnite s pritiskalom. Tako boste imeli v portafilterju kompaktno pogačo espressa.

Preden začnete, spustite v aparat malo vode, da se odstrani umazanija v glavi. Nato privijte portafilter v aparat. Pritisnite gumb za delovanje aparata in postavite kavno skodelico ali kozarec pod portafilter, ker če se gumba za kuhanje ne prižge takoj, se kava začne dodatno pražiti ob stiku z vročo glavo, kjer bo tekla voda, zato dobi nezaželen okus po grenkem.

Espresso bi moral biti pripravljen v 25 do 30 sekundah. To je okvirni čas, ki se lahko malo skrajša ali podaljša glede na stil praženja in koliko kave je v portafilterju. Vendar boste potrebovali na začetku nekaj vaje z vašim kavnim aparatom in veliko testov zaradi okusa kave, da boste skuhali tako kavo, ki je po vaših željah.

Nato še poskrbite, da boste očistili in posušili portafilter ter očistite in obrišite palico za penjenje mleka, ko končate, če ste jo uporabili.

Nasveti za pripravo espressa, ki jih morate upoštevati

Vse aparate za espresso morate pred prvo uporabo, ali če jih niste uporabljali več kot en mesec, očistiti z vodo. Priprava najpogosteje zahteva tri cikle čiste vode, ki se jo pošlje skozi aparat (brez kave), da se odstranijo prah ali delci, ki so se morda nabrali.

Za najbolj sveže kavne napitke uporabite filtrirano vodo. Nekateri avtomatski in super avtomatski stroji so opremljeni s trakom za trdoto vode, ki vam omogoča testiranje trdote vode. Ne uporabljajte zelo trde vode, ker lahko povzroči prekomerno kopičenje vodnega kamna in vpliva tudi na okus kave.

Uporabite pražena kavna zrna za najboljši okus in jih zmeljite tik pred kuhanjem. Priporočamo kavno mešanico Poezija.

Uporabite fino, enakomerno mletje. Idealna velikost mletja je odvisna od tega, kako dolgo bodo vaša kavna zrna izpostavljena vodi. Pa ne samo to, kava se različno melje tudi glede na njeno vrsto, saj ima vsaka sorta specifične lastnosti in drugačno gostoto. Mletje pa je odvisno tudi od trenutne vlage v prostoru. Ker se espresso pripravi hitro in pod visokim pritiskom, je potrebno fino mletje kave, da voda lahko teče s pravo hitrostjo.

26. januarja, 2022
Oznake: Espresso kava
Delite ta vnos
  • Delite naprej Facebook
  • Delite naprej Twitter
  • Delite na WhatsApp
  • Delite po pošti
https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2022/02/IMG_5755_jpg-scaled.jpg 1440 2560 Klemen https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2021/07/mariposa_specialty_coffee_roasters_logotip.png Klemen2022-01-26 16:32:092022-02-03 12:55:42Espresso kava priprava doma ali v pisarni – česa še ne veste

Najnovejši prispevki

  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?29. decembra, 2022 - 12:11
  • Specialty kavaZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 27. novembra, 2022 - 13:26
  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?
  • ZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 
  • Procesne metode / fermentacija surove kave
  • Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?
  • Kava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?

Lokacije

Kontakt

Kava za gostince

Izobraževanje – trening center

Catering – kava na poroki

Specialty kava

Pripomočki za kavo

Espresso aparati in kavni mlini

Naročnina na kavo

Pogoji poslovanja / Politika zasebnost / Spletni piškoti

2021 © Vse pravice pridržane, KMG Klemen Maček s.p.

Turška kava ali Ibrik in kafetjeraSpecialty kavaSpecialty kava je vrhunska kava z znanim poreklom in pravično trgovino
Pomaknite se na vrh

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

OKVeč o piškotkih

Cookie and Privacy Settings



Kako uporabljamo piškotke

Ta spletna stran operira s pomočjo piškotkov, ki so namenjeni temu, da izboljšajo in poenostavijo tvoje brskanje po spletni strani.

Piškotke uporabljamo za štetje obiskovalcev, shranjevanju nakupov v košarici in shranjevanju nastavljenega jezika na strani in shranjevanje tvojega uporabniškega imena.

Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih lahko ponudimo.

Več o posameznih piškotkih in nastavitvah si lahko preberete na strani Varovanje osebnih podatkov

Osnovni piškotki

Ti piškotki so nujno potrebni, da vam ponudimo storitve, ki so na voljo na našem spletnem mestu in za uporabo nekaterih njegovih funkcij.

Ker so ti piškotki nujno potrebni za dostavo spletnega mesta, jih ne morete zavrniti, ne da bi vplivali na delovanje naše spletne strani. Lahko jih blokirate ali izbrišete tako, da spremenite nastavitve brskalnika in prisilno blokirate vse piškotke na tem spletnem mestu.

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo podatke, ki se uporabljajo bodisi v zbirni obliki, da nam pomagajo razumeti, kako uporabljate naše spletno mesto ali kako učinkovite so naše marketinške kampanje, ali pa da nam pomagajo pri prilagajanju našega spletnega mesta in aplikacije za izboljšanje vaše izkušnje.

Če ne želite, da sledimo vašemu obisku, lahko v brskalniku onemogočite sledenje tukaj:

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Piškotki družbenih omrežij

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Strinjam se z uporabo piškotkovShrani moje nastavitve piškotkovŽelim zapustiti stran!
Odprite vrstico za sporočila