• Facebook
  • Instagram
  • Moj račun
  • sl_SI
  • en_US
Dostava po celem svetu | info@mariposacoffeeroasters.si
  • 0Nakupovalna košarica
Mariposa Coffee Roasters
  • DOMOV
  • TRGOVINA
    • SPECIALTY KAVA
    • PRIPOMOČKI IN OPREMA
    • ESPRESSO APARATI
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA ZA PISARNE
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • O NAS
    • Naša zgodba
    • Kontakt
    • Trajnostnost
  • BLOG
  • meni meni
  • DOMOV
  • NAKUP KAVE
  • TRGOVINA
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA V PISARNI
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • NAŠA ZGODBA
    • KONTAKT

Procesne metode / fermentacija surove kave

kava
mokri proces kave

KAJ JE FERMENTACIJA KAVE?

Vino ima grozdje, pivo ima hmelj, kava ima češnje. Ko pridelovalci oberejo kavne češnje, jih morajo obdelati in v kavnem svetu se za to največkrat uporabljajo trije procesi: naravni (natural), pranje (washed) in medenje (honey). Pri vsaki od teh metod se na drugačen način odstrani zrno iz kavne češnje.

Naravni proces (natural proces)

To je danes eden izmed tradicionalnih načinov predelave kave. Izvira iz Etiopije in vključuje sušenje celih kavnih češenj, ki jih za 3 do 6 tednov postavijo na sonce. V tem času se sladkorji in sluz prilepijo na kavna zrna, zaradi česar se razvijejo bolj kompleksni okusi in kava postane slajša. Ko se kava popolnoma posuši, pridelovalci s pomočjo stroja ločijo zrna od pulpe in lupine. 

naravni proces kave

Proces pranja (washed proces)

Pri tem postopku stroji, imenovani depulper, odstranijo kavna zrna iz češenj, še preden se te posušijo. Nato gredo zrna v rezervoarje, napolnjene z vodo, ki spere preostanek sluzi in koščkov pulpe s semen. Kavna zrna nato položijo na sonce, da se posušijo.

Proces medenja (honey proces)

Ta metoda je kombinacija procesov »natural« in »washed«. Najprej odstranijo kavna zrna iz češenj, vendar jih ne dajo v rezervoarje z vodo, ampak jih takšna, kot so (še z ostankom sluzi), položijo na sonce, da se posušijo. Količina sluzi, ki ostane na kavnem zrnu, na koncu določa sladkost kave.

Če bi isto kavno sorto procesirali na vse tri načine, bi v pripravljeni skodelici čutili tri različne okuse. In ravno zato procesna metoda igra zelo pomembno vlogo pri predelavi kave.

31. oktobra, 2022
Delite ta vnos
  • Delite naprej Facebook
  • Delite naprej Twitter
  • Delite na WhatsApp
  • Delite po pošti
https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2022/10/mokri-proces-kave.jpg 400 835 Klemen https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2021/07/mariposa_specialty_coffee_roasters_logotip.png Klemen2022-10-31 16:10:252022-10-31 16:10:29Procesne metode / fermentacija surove kave
0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prosto prispevajte!

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Naučite se, kako se obdelujejo vaši podatki o komentarjih .

Najnovejši prispevki

  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?29. decembra, 2022 - 12:11
  • Specialty kavaZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 27. novembra, 2022 - 13:26
  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?
  • ZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 
  • Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?
  • Kava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?
  • Specialty kava je vrhunska kava z znanim poreklom in pravično trgovino

Lokacije

Kontakt

Kava za gostince

Izobraževanje – trening center

Catering – kava na poroki

Specialty kava

Pripomočki za kavo

Espresso aparati in kavni mlini

Naročnina na kavo

Pogoji poslovanja / Politika zasebnost / Spletni piškoti

2021 © Vse pravice pridržane, KMG Klemen Maček s.p.

Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?pražarna kaveSpecialty kavaZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 
Pomaknite se na vrh

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

OKVeč o piškotkih

Cookie and Privacy Settings



Kako uporabljamo piškotke

Ta spletna stran operira s pomočjo piškotkov, ki so namenjeni temu, da izboljšajo in poenostavijo tvoje brskanje po spletni strani.

Piškotke uporabljamo za štetje obiskovalcev, shranjevanju nakupov v košarici in shranjevanju nastavljenega jezika na strani in shranjevanje tvojega uporabniškega imena.

Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih lahko ponudimo.

Več o posameznih piškotkih in nastavitvah si lahko preberete na strani Varovanje osebnih podatkov

Osnovni piškotki

Ti piškotki so nujno potrebni, da vam ponudimo storitve, ki so na voljo na našem spletnem mestu in za uporabo nekaterih njegovih funkcij.

Ker so ti piškotki nujno potrebni za dostavo spletnega mesta, jih ne morete zavrniti, ne da bi vplivali na delovanje naše spletne strani. Lahko jih blokirate ali izbrišete tako, da spremenite nastavitve brskalnika in prisilno blokirate vse piškotke na tem spletnem mestu.

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo podatke, ki se uporabljajo bodisi v zbirni obliki, da nam pomagajo razumeti, kako uporabljate naše spletno mesto ali kako učinkovite so naše marketinške kampanje, ali pa da nam pomagajo pri prilagajanju našega spletnega mesta in aplikacije za izboljšanje vaše izkušnje.

Če ne želite, da sledimo vašemu obisku, lahko v brskalniku onemogočite sledenje tukaj:

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Piškotki družbenih omrežij

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Strinjam se z uporabo piškotkovShrani moje nastavitve piškotkovŽelim zapustiti stran!
Odprite vrstico za sporočila