filter kava barista

Filter kava in pravilna priprava za božanski okus

Filter kava je najbolj popularna med mladimi in starejšimi, ki si jo pripravijo doma ali pa jo naročijo v kavarni. Malo ljudi pa ve, kako pravilno pripraviti filter kavo za najboljši okus. Ste že kdaj pripravili filter kavo, vendar vam preprosto ni uspelo, kava ni bila dobrega okusa in ste se spraševali, kaj ste naredili narobe? Da se ne boste več soočali s to težavo, je v tem članku vse, kar potrebujete vedeti za pripravo okusne skodelice filter kave. Od zdaj naprej bo vaša filter kava tako dobra, da jo bodo hoteli piti vsi vaši prijatelji in znanci. Vaš začetek dneva pa bo doma in v pisarni na vrhuncu že zjutraj tako da se boste z veseljem in nasmehom na obrazu lotili vsakršnega opravila. Pa naj gre za delo, užitek, prosti čas ali zabavo. Filter kava je namreč eno najbolj razširjenih poživil na svetu, ki ga uporablja skoraj tretjino človeštva, ki uživa kavo.

Kaj potrebujete za pripravo filter kave

Izbirate lahko med različnimi načini priprave, med najbolj priljubljene pa spadajo:

  • Chemex
  • Aeropress
  • v60

Ko se odločite za način priprave, morate poznati lastnosti kave, ki jo boste pripravljali. Pozorni morate biti ali je kava pražena svetlo ali temno saj bo to definirali okus, ki ga boste čutili v vaši skodelici.

Kaj vam pove stil praženja kave?

Svetlo pražena kava je ponavadi bolj primerna za pripravo filter kave kot temno pražene kave. Seveda pa je to odvisno od vašega okusa.

Svetlo pražena filter kava

Zrna kave imajo večjo gostoto. To pomeni, da za ekstrakcijo potrebujejo višjo temperaturo vode 90 – 95 °C. Okusi svetlo pražene kave se približa okusu po sadju in citrusih.

filter kava
Kako pripravi barista filter kavo

Srednje pražena filter kava

Če je filter kava malo manj pražena, potem imajo zrna kave malo manjšo gostoto. To pa pomeni, da za ekstrakcijo potrebujejo nekoliko nižjo temperaturo vode od 85 – 90 °C. Okusi, ki nastanejo zaradi srednje pražene kave spominjajo na čokolado in oreščke.

Temno pražena filter kava

Temno pražena kave je močno pražena. Temno pražena zrna kave imajo majhno gostoto, zato so krhka. Za ekstrakcijo v tem primeru filer kava potrebujete nizko temperaturo vode, ki je okoli 80 °C. Okusi, ki jih zbuja temno pražena kava so grenki, saj je kava zažgana. Ta okus pa največ ljudi odvrne od pitja filter kave. Tako kavo uvrščamo med nekakovostne kave.

FILTER KAVA CHEMEX: PRIPRAVA

Za pripravo potrebujete Cemex filter kave potrebujete naslendje pripomočke:

  • Chemex vrč,
  • filter papir,
  • grelnik vode,
  • tehtnico in
  • kavo.

Najprej razmislite, kakšno razmerje med kavo in vodo boste uporabili. Najbolj vam priporočamo razmerje 1:15, kar pomeni 1 g kave na 15 g vode. Razmerja, ki jih lahko uproabite, so lahko še:

  • 1:15,
  • 1:16,
  • 1:17
  • in še druga.

Za pripravo ene skodelice filter kave potrebujete 10 g kave. Če bi želeli kavo, ki ima močnejši okus ali večji učinek, pa lahko po lastnem okusu v vodo daste več kave. Pri količini 10 g kave pa boste potrebovali 150 g vode.

Filter vrč postavite na tehtnico, ki meri grame, saj boste le tako lahko točno vedeli, koliko vode boste dodali. Odlična opcija je, da ima tehtnica na voljo tudi merilec časa, v primeru, da ga nima, pa si lahko pomagate s štoparico na telefonu.

Naslednji korak je, da preden natresete kavo v filter papir, je potrebno filter papir zaliti z vročo vodo, da odstranite okus po papirju in ga pripravite na filtracijo. Vzamete filter in ga postavite v Chemex vrč. Vodo segrejete na 92 °C. Nato stresete filter kavo v filter papir.

Najprej vlijte dvojno količino vode in bodite pozorni, da zmočite vso kavo ter počakajte približno 30 do 40 sekund. Temu koraku se reče blooming ali cvetenje.

Nato še enkrat počasi vlijte 100 g vode in počakajte, da se vrhnja plast posuši. Postopek ponavljajte toliko časa, da vlijete vso količino vode.

Pri vlivanju vode bodite vedno pozorni, da ne vlivate preveč po stranicah filter papirja, temveč vlivajte na način spirale, da bo ekstrakcija popolna.

Odstranite filter papir s filter kavo, vzemite svojo priljubljeno kavno skodelico in uživajte v vrhunski kavi.

AEROPRESS PRIPRAVA FILTER KAVE

Za pripravo potrebujete Aeropress, skodelico ali vrč, filter papir, grelnik vode, tehtnico in kavo.

Najprej se morate odločiti kakšno bo razmerje med kavo in vodo. Izbirate lahko med naslednjimi razmerji:

  • 1:15
  • 1:16
  • 1:17

Priporočamo razmerje 1:15, kar pomeni 1 g kave in 15 g vode. Za pripravo ene skodelice potrebujete 10 g kave. Seveda pa lahko vedno uporabite več kave, odvisno je od vašega okusa. Pri količini 10 g kave boste potrebovali 150 g vode.

Nato vzamete filter, ga postavite v Aeropress in vodo segrejete na 92 °C. Preden natresete kavo v filter papir, ga je potrebno zaliti z vročo vodo, da odstranite okus po papirju. Tako pripravite filter papir na filtracijo. Nato pa natresite vanj filter kavo.

Aeropress postavite na skodelico ali vrč in vse skupaj na gramsko tehtnico, saj boste le tako lahko vedeli, koliko vode boste dodali. Odlična opcija je, da ima tehtnica na voljo tudi merilec časa, v kolikor ga nima pa si lahko pomagate s štoparico na telefonu.

Prvo vlijete tolikšno količino vode, da zmočite vso kavo. Počakajte približno 30 – 40 sekund. Temu koraku se reče blooming ali cvetenje.

Nato vlijte preostanek vode, nežno premešajte in zaprite, da ustvarite vakum. Počakajte 60 sekund. Nato nežno pričnite pritiskati, da pričnete s ekstrakcijo.

FILTER KAVA V60

Za pripravo potrebujete naslednje pripomočke:

  • v60 dripper,
  • vrč ali skodelico,
  • filter papir,
  • grelnik vode,
  • tehtnico in
  • filter kavo.

Odločite se, kakšno razmerje kave in vode boste izbrali za vaš okus in potrebe. Običajno se izbira med spdonjim iramzerji:

1:15

1:16

1:17

ali več.

Priporočamo razmerje 1:15, kar pomeni 1 g kave in 15 g vode. Za pripravo ene skodelice zato potrebujete 10 g kave. Če pa bi želeli močenjši okus in večji učinek dodajte več kave. Sčasoma boste ugotovili, kaj vam najbolj ustreza. Pri količini 10 g kave boste potrebovali 150 g vode.

Priporočamo iz izkušenj, da preden natresete kavo v filter papir, ga je potrebno zaliti z vročo vodo. To odstrani okus po papirju. Tako pripravite filter papir na filtracijo. Nato vzamete filter in ga postavite v dripper. Vodo segrejete na 92 °C. Nazadnje stresete kavo v filter papir.

Dripper postavite na vrč ali skodelico in vse skupaj postavite na gramsko tehtnico. Le tako boste točno vedeli, koliko vode boste dodali. Super je, da ima tehtnica merilec časa. Če pa ga nima, si lahko pomagate s štoparico na telefonu ali kar z navadno uro.

Na začetku vlijte dvakratno količino vode. Bodite pozorni na to, da zmočite vso kavo. Počakajte približno 30 – 40 sekund, saj se dogaja blooming ali cvetenje kave.

Nato še enkrat počasi vlijte novih 100 g vode in počakajte, da se vrhnja plast posuši. Ta postopek ponavljajte toliko časa, da vlijete celotno količino vode.

Pri vlivanju vode bodite vedno pozorni, da ne vlivate preveč po stranicah filter papirja. Raje vlivajte na način spirale, da bo ekstrakcija popolna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja