mariposa specialty kava brazilija vinhando

Brazilija Vinhando, Anaerobic natural

Živahna in divja. Tako najlažje opišemo to kavo, ki vas ob vsakem požirku reseneti z novim okusom. Raznežila vas bo s svojimi nežnim okusom temnega jagodičevja, za piko na i pa bo poskrbela sladka aroma rdečega vina, kokosa in rozin.

Profil okusa: rdeče vino, temno jagodičevje, kokos

Stil praženja: svetlo

Šifra: 1727 Kategoriji: ,

PRIDOBIVANJE

Rumeni tupi je del linije Family Reserve. To so micro loti, ki jih družina Grossi prideluje izjemno skrbno. Trud in pozornost se prikažeta  v eksotičnih in edinstvenih okus, ki lahko navdušijo tudi najzahtevnejše poznavalce kave. Gre za posebne in edinstvene lote, ki presenečajo ob vsaki trgatvi. Ročno oberejo samo najzrelejše češnje sorte rumeni tupi, ki jih nato položijo v nepredušne posode in jih pustijo anaerobno fermentirati 240 ur pri temperaturah, nižjih od 14 °C. Češnje nato sušijo na betonskih ploščadih, Rezultat je kava norega, zgoraj opisanega profila.

PROIZVAJALECJC Grossi & Filhos
REGIJACerrado de Minas
SORTAYellow tupi
PROCESAnaerobic Natural
VIŠINA RASTI800 – 1300 m.n.v

mariposa kava brazilija

Regija Cerrado Mineiro, ki se nahaja na severozahodu države Minas Gerais, je svetovno priznano, visokokakovostno poreklo za proizvodnjo kave in je leta 2005 postala prva zaščitena geografska označba v Braziliji, s popolno označbo porekla leta 2013. Danes 4.500 kmetov na tem območju proizvede v povprečju 6 milijonov vreč na žetev, v povprečju pa 35 vreč na hektar. Da bi dosegli te ravni proizvodnje, so se morali proizvajalci najprej prilagoditi razmeram v regiji.

Pridelovalci kave so prvič prispeli v Cerrado v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja potem, ko jih je zmrzal potisnila iz zvezne države Parana in iz države São Paulo zaradi ogorčic. Ugotovili so, da so tla v Cerradu zelo kisla, kar so popravili z nanosom kalcija in ustvarili zdrava tla, ki jih uživajo danes.