kako skuhati kavo

Kuhanje kave gre iz roda v rod in mladi se naučijo od starejših, kako skuhati kavo. Vendar to ni dovolj, mladi hočejo skuhati dobro kavo in ne želijo več piti grenke črne brozge. Včasih so menili, da je taka kava najboljša in edina možna. Ker niso znali kave spražiti in ker ni bila dobre kvalitete, so jo pražili toliko časa, da je počrnela. Taka kava ni samo grenka in neokusna, ampak je tudi nezdrava.

Danes obstajajo profesionalne šole za bariste, ki jo je obiskala tudi Marina iz Maripose, kjer se pražarji naučijo pražiti kakovostno kavo in baristi izvedo, kako se skuha kava. Če take kave še nikoli niste poskusili, se ne morete predstavljati njenega okusa. Zato vabljeni v kavarno Mariposa, ki je na Trubarjevi cesti v Ljubljani in na Kotnikovi ulici v Ljubljani, obe pa sta blizu Prešernovega spomenika v centru prestolnice.

Skrivnost uspeha je v tem, kar delata Klemen in Marina, ko najdeta kmetijo z dobro kavo, kavo pripeljeta v Ljubljano in spražita na pravilen način, da pridobita značilen okus, ki spominja na sadje in orehe. Izumila pa sta čisto svoje recepte, kako na različne načine skuhati dobro kavo, zato te recepte objavljamo, da boste kavo znali skuhati tudi sami. In ne pozabite, kava bo najbolj okusna, če uporabite Mairposa sveže praženo in zmleto kavo, kar si poglejte na tej povezavi.

Ledena kava Flash Brew recept

☕ Za eno serviranje potrebujete 20 g kave na 160 g vode in 160 g ledu.

☕ Uporabite poljuben pripomoček za filter kavo.

☕ Kavo zmeljite bolj fino, kot običajno.

☕ Led položite na dno posode.

☕ Najprej vlijte 60 g vode, počakajte, nato vlijte še ostalih 100 g vode.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 0.45 min (vlijte in pustite stati); 3.30 min (dolijte in pustite stati)

Ledena kava Cold Brew recept

☕ Za eno serviranje potrebujete: 40g kave na 320g vode.
☕ Najprej vlijte vodo, da pokrije dno posode in nato dodajte kavo.
☕ Vodo vlivajte počasi in zmočite vsa kavna zrna; nikar ne mešajte.

– Pustite stati na sobni temperaturi.
– Koncentratu dodajte vodo, mleko ali tonik.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: sobna temperatura
  • Čas priprave: 18 min (vlijte in pustite stati)

Latte Art recept za risanje po kavi

☕ Potrebujete 100 g vode in 100 g običajnega mleka in 3 žlice kave.

☕ Uporabite espresso aparat za pripravo espressa.

☕ Spenite mleko s pripomočkom za penjenje mleka.

☕ Uporabite široko kavno skodelico.

☕ Najprej pripravite kavo v skodelici, nato vlivate postopoma spenjeno mleko in rišete vzorec, na primer srce.

Kako Marina skuha Latte Art kavo

Chemex hitra kava recept

☕ Preden začnete, zmočite filter.

☕ Za eno serviranje potrebujete 24 g kave na 385 g vode.

☕ Vodo vlivajte v koncentričnih krogih, vendar ne po filter papirju.

☕ Premešajte preden servirate.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 0.30 min (vlijte in pustite stati); 3.30 min (dolijte in pustite stati)

Hario V60 recept za kavo

☕ Preden začnete, zmočite filter.

☕ Za eno serviranje potrebujete 24 g kave na 360 g vode.

☕ Vodo vlivajte v koncentričnih krogih, vendar ne po filter papirju.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 0.30 min (vlijte in pustite stati); 3.00 min (dolijte in pustite stati)

French Press recept za kavo

☕ Z vročo vodo ogrejte posodo

☕ Za eno serviranje potrebujete 18 g kave na 216 g vode.

☕ Vso vodo dodajte naenkrat; potopite kavo vanjo za 0,20 min.

☕ Pustite stati približno 2 minuti, da delci potonejo na dno.

☕ Z žlico posnemite kar plava na vrhu.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 0.20 min (vlijte in pustite stati); 2.00 min (dolijte in pustite stati)

AeroPress recept za kavo

☕ Za eno serviranje potrebujete 21 g kave na 150 g vode.
– Razmerje 7:1 bo ustvarilo barvo podobno espressu.
– Vsakič premešajte delce kave, da se popolnoma namočijo.
– Poizkusite alternativni invertni način priprave AeroPressa.

Nalijte najprej 1/3 vode; premešajte; počakajte 30 sekund; vlijte 2/3 vode; premešajte in počakajte 90 sekund.

  • Mletje kave: fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 2.00 min

Kalita Wave recept za kavo

☕ Za eno serviranje potrebujete 16 g kave na 250 g vode.
☕ Vlivanje vode razdelite na tri dele, ki jih vlivate postopoma in sicer:
0:20 min – 70 g v center,
0:40 min – 100 g v center,
1:20 min – 50 g spiralno.

  • Mletje kave: srednje fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 2.20 min

Ibrik recept za kavo

☕ Za eno serviranje potrebujete 14 g kave na 168 g vode.
☕ Kavo dodajte v vodo pri 63° C (145° F) in premešajte.
☕ Nastavite na nizko temperaturo in ne pustite, da kava zavre.
☕ Ko natočite kavo v skodelico, počakajte 2 minuti, da se delci usedejo na dno.

  • Mletje kave: zelo fino
  • Temperatura vode: 98° C (208° F)
  • Čas priprave: 5.20 min

Če bi se želeli naučiti sami teh umetnosti, pokličite, pišite ali nas obiščite v kavarni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja