Pražarna

Šaranovičeva cesta 25a
1230 Domžale

pon – pet

po predhodnem dogovoru

sob – ned

po predhodnem dogovoru

filter kava barista

Najino poslanstvo je kava, ki navdušuje

Kava je najina strast in način življenja.

Kava je jutranji ritual zaradi katerega je dan lepši.

“Marina, ali bi z menoj spila skodelico kave?” je Marino vprašala mami in tako se je vse pričelo pri njenih enajstih letih. Kava je postala del njenega življenja in vsakdanji ritual. Zjutraj je babi odšla na tržnico in kupila zeleno kavo (green coffee). Doma jo je spražila sama. Skupaj so kavo zmleli. Tako so vsak dan imeli svežo kavo. Marinina družina, kot skoraj vsaka pri nas, ni poznala drugačne kave kot močno pražene črne kave grenkega okusa misleč, da obstaja samo taka kava.

Leta 2016 pa se je Marina vpisala na akademijo za bariste, da bi svoje znanje nadgradila, ker je iskala nekaj več od grenkega okusa po praženju. Medtem, ko je pridobivala strokovno znanje,  sva vedno bolj ugotavljala, da o kavi ne veva praktično ničesar. Takrat sva začela spoznavati kavo v popolnoma drugačni luči. Ugotovila sva, da je pri nas zelo težko dobiti dobro kavo in še težje, da dobro kavo pripravijo v kavarni. Zato sva se zaradi želje po novem znanju o kavi včlanila v SCA (Specialty Coffee Association) skupnost.

Rojstvo Mariposa Coffee Roasters

Pridobljeno znanje naju je tako navdušilo, da sva se podala na skupno poslovno potovanje raziskovanja kave. Odprla sva lastno kavarno in pražarno Mariposa Coffee Roasters, kjer ponujava sezonsko kavo najvišje kakovosti v razredu specialty coffee in zdaj svoje izkušnje z veseljem deliva tudi z drugimi.

Najina želja je, da ljudem pokaževa kavo na višjem nivoju uživanja. Za Mariposa Coffee Roasters je kava veliko več, kot grenkoba in okus po premočnem praženju. Zdaj veva, da se v ozadju skriva skrivnost bogatih okusov, kar želiva deliti z vami. Različni okusi po sadju, cvetlicah, kislinah, kruhu in orehih, da, vse to je kava, ki ne potrebuje mleka ali sladkorja, da bi bila dobra. Ste vedeli, da ima lahko kava tak okus in da je to dejansko prava kava? Novo doživetje vas bo presenetilo ravno tako, kot je naju, ko sva se podala v kavno pravljico.

Poskusite čarobnost okusov Mariposa Coffee Roasters in domače, tople postrežbe z veliko znanja in strasti.

Rojstvo Mariposa Coffee Roasters

Pot se je začela leta 2018 z odprtjem lastne kavarne. Spoznali smo, da o kavi praktično nimamo znanja, zato smo se začeli udeleževati izobraženanj za bariste v tujini. Ugotovili smo, da je pri nas zelo težko dobiti dobro kavo in še težje, da dobro kavo pripravijo v kavarni. Zato smo se zaradi želje po novem znanju o kavi včlanili v SCA (Specialty Coffee Association) skupnost. Pridobljeno znanje nas je tako navdušilo, da smo se podali na skupno poslovno potovanje raziskovanja kave. Leta 2020 smo pričpeli z lastno pražarno kave pod imenom Mariposa Coffee Roasters, kjer ponujamo sezonsko kavo najvišje kakovosti v razredu specialty coffee in zdaj naše izkušnje z veseljem delimo tudi z drugimi.

Naša želja je, da ljudem pokažemo kavo na višjem nivoju uživanja. Za Mariposa Coffee Roasters je kava veliko več, kot grenkoba in okus po premočnem praženju. Zdaj vemo, da se v ozadju skriva skrivnost bogatih okusov, kar želimo deliti z vami. Različni okusi po sadju, cvetlicah, kislinah, kruhu in orehih, da, vse to je kava, ki ne potrebuje mleka ali sladkorja, da bi bila dobra. Ste vedeli, da ima lahko kava tak okus in da je to dejansko prava kava? Novo doživetje vas bo presenetilo ravno tako, kot je nas, ko smo se pdali v kavno pravljico.

Poskusite čarobnost okusov Mariposa Coffee Roasters in domače, tople postrežbe z veliko znanja in strasti.

klemen mariposa
marina mariposa

Klemen Maček

Čarovnik za praženje. Kavni strokovnjak za iskanje popolnega okusa kave. Šolal se je v Italiji in pri Specialty Coffee Association, nato pa svoje znanje nadgrajeval z semiraji in delavnicami po svetu.

Marina Stanković

Co-Founder / Head Barista / Quality Controle / Trainer

Kavopivka že od malih nog. Vsaki kavi doda dušo in telo. Šolala se je pri Specialty Coffee Association, kasneje pa se je izpopolnjevala pri različnih baristih tako doma kot v tujini.

Nagrade, priznanja & dosežki

  • 4. mesto, mednarodno barista tekmovanje, Ljubljana Coffee Festival (2018)
  • 1. mesto, najboljša specialty kava, Ljubljana in your pocket (2019)