Piškotki in oglaševanje

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ob obisku našega spletnega mesta in ne škodijo vaši strojni ali programski opremi. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Uporabo piškotkov v Evropski uniji (EU) določa Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/ES, katere člen, ki se nanaša na piškotke in podobne tehnologije, je bil spremenjen z Direktivo 136/2009.

V slovenski zakonodaji uporabo piškotkov določa Zakon o elektronskih komunikacijah oziroma ZEKom-1 (Uradni list št. 109/2012), katerega 157. člen predstavlja pravno osnovo za skrb za zasebnost uporabnikov spleta.

Na spletni strani www.mariposacoffeeroasters.si uporabljamopiškotke z namenom, da zagotovimo boljšo izkušnjo uporabe spletne strani, varnost ter nemoteno delovanje. Z uporabo spletne strani soglašate z njihovo uporabo.

1. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Ob začetku vsakokratne uporabe spletne strani se vam dodeli piškotek za identifikacijo, spremljanje nakupovalne košarice in zagotavljanje sledljivosti, ki se v pomnilniku strežnika shranjuje le za čas trajanja obiska spletne strani in se izbriše po eni uri neaktivnosti. Na vaš osebni računalnik se lahko shrani tudi nekatere trajne piškotke, kot npr. identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki za prepoznavanje ob naslednjem obisku spletne trgovine ali ocene artiklov, s pomočjo katerega uporabnik ve, katere artikle je že ocenil, posredno pa tudi piškotke zunanje storitve Google Analytics, ki služijo analizi obiskov spletnega mesta. Te podatke lahko v anonimizirani sumarni obliki uporabimo za namene statističnih analiz. Za potrebe zagotavljanja spletne varnosti zbiramo tudi IP naslove, iz katerih dostopate do spletne strani.

2. Piškotki, uporabljeni na tem spletnem mestu

Obvezni piškotki: so ključni in brez njih posamezna spletna stran ne bo delovala kot bi morala. Nastavijo se, ko posameznik odda obrazec, se prijavi ali opravi kakršnokoli interakcijo s spletno stranjo preko klikanja na enostavne povezave.

Analitični piškotki: to so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki vam omogočajo delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

Oglaševalski piškotki: vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.

Piškotki družbenih omrežij: Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

IME PIŠKOTKANAMENČAS PIŠKOTKATIPUPRAVLJALEC
CONSENTobvezni piškotki200 mesecevhttpyoutu.be
CONSENTobvezni piškotki200 mesecevhttpyoutube.com
cookies.jsobvezni piškotki1 sejahttpmariposacoffeeroasters.si
PHPSESSIDobvezni piškotki1 sejahttpmariposacoffeeroasters.si
wc_cart_hash_#obvezni piškotkivztrajnohtmlmariposacoffeeroasters.si
wc_fragments_#obvezni piškotki1 sejahtmlmariposacoffeeroasters.si
_gaanalitični piškotki2 letihttpmariposacoffeeroasters.si
_gatanalitični piškotki1 danhttpmariposacoffeeroasters.si
_gidanalitični piškotki1 danhttpmariposacoffeeroasters.si
collectanalitični piškotki1 sejapixelgoogle-analytics.com
mailchimp_landing_siteanalitični piškotki27 dnihttpmariposacoffeeroasters.si
__fb_chat_pluginPiškotki družbenih omrežijvztrajnohtmlmariposacoffeeroasters.si
_fbpPiškotki družbenih omrežij3 mesecehttpmariposacoffeeroasters.si
ads/ga-audiencesoglaševalski piškotki1 sejapixelgoogle.com
common/cavalry_endpoint.phpPiškotki družbenih omrežij1 sejapixelfacebook.com
frPiškotki družbenih omrežij3 mesecehttpfacebook.com
messaging_plugin_https://mariposacoffeeroasters.si/_31610023896707Piškotki družbenih omrežijvztrajnohtmlfacebook.com
trPiškotki družbenih omrežij1 sejapixelfacebook.com
VISITOR_INFO1_LIVEPiškotki družbenih omrežij179 dnihttpyoutube.com
YSCPiškotki družbenih omrežij1 sejahttpyoutube.com

3. Onemogočanje piškotkov

Nastavitve za piškotke lahko nadziraš in spreminjaš tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberi spletni brskalnik, ki ga uporabljaš. V primeru, da želiš izbrisati piškotke iz svoje naprave, svetujemo, da se držiš opisanih postopkov:

Če je bilo soglasje za piškotke predhodno že oddano in je bilo pozneje izključeno prejemanje piškotkov v brskalniku, bo tvoj naslednji obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru se bo znova pojavilo obvestilo o piškotkih.

4. Dodatna vprašanja

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na email info@mariposacoffeeroasters.si.