• Facebook
  • Instagram
  • Moj račun
  • sl_SI
  • en_US
Dostava po celem svetu | info@mariposacoffeeroasters.si
  • 0Nakupovalna košarica
Mariposa Coffee Roasters
  • DOMOV
  • TRGOVINA
    • SPECIALTY KAVA
    • PRIPOMOČKI IN OPREMA
    • ESPRESSO APARATI
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA ZA PISARNE
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • O NAS
    • Naša zgodba
    • Kontakt
    • Trajnostnost
  • BLOG
  • meni meni
  • DOMOV
  • NAKUP KAVE
  • TRGOVINA
  • KAVA ZA GOSTINCE
  • KAVA V PISARNI
  • TEČAJI
  • COFFEE BREAK
  • NAŠA ZGODBA
    • KONTAKT

Specialty kava je vrhunska kava z znanim poreklom in pravično trgovino

kava
Specialty kava

Specialty kava (Specialty Coffee) je izraz za posebno kavo. Z njim se opisuje najvišjo razpoložljivo kakovost kave, ki se običajno nanaša na celotno dobavno verigo. Pri tem se največkrat uporablja kava z enim poreklom ali kava z ene kmetije. Izraz je leta 1974 prvič uporabila Erna Knutsen v časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Erna Knutsen je uporabila izraz Specialty Coffee za opis zrn najboljšega okusa, ki se proizvajajo v posebnih mikroklimah. Sodobno povpraševanje po kavi izjemne kakovosti, ki ji pri nas pravimo specialty kava, je pridelana, kot tudi zvarjena po standardu, ki je bistveno višji od povprečnega.

Specialty kava – definicija

Specialty kava ima definicijo posebne kave. To je kava, ki dosega 80 točk ali več na 100 točkovni lestvici. Kava z oceno 90–100 je ocenjena kot odlična, kava z oceno 85–89,99 je ocenjena kot prav dobra, medtem ko je kava z oceno 80–84,99 ocenjena z oceno zelo dobro.

Organizacija Specialty Coffee Association (SCA) ima vrsto podrobnih specifikacij kave. SCA določa standarde za specializirano kavo na vsaki stopnji proizvodnje kave, vključno z dovoljenimi napakami v zelenih zrnih, s standardi vode in načinom kuhanja kave. SCA postavlja tudi jasne standarde glede postopka razvrščanja kave. Minimalna zahteva za posebno kavo je največje še dovoljeno število napak v kavi. To pomeni, da se kava šteje kot specialty kava, ne sme imeti več kot 5 napak na vsakih 350 g (12 unč) mletih zrn.

Specialty kava in ekološki vidik

Številne organizacije in aktivisti si prizadevajo za vključitev strogih okoljskih in družbenih kazalnikov, ki naj jih ima specialty kava, ko jo opredelijo in razvrščajo. Biolog Giorgio Piracci, predsednik perujske nevladne organizacije 7Elements Peru in proizvajalec prve specialne kave, proizvedene z uporabo permakulturne etike in načel trdi, da je nujno na novo opredeliti koncept kakovosti in vanj vključiti okoljsko in socialno-ekonomske komponente kakovosti kave na ravni proizvodnje in distribucije. Zato ni smiselno govoriti o odlični kavi, če je ta pridelana z uporabo škodljivih pesticidov, gnojil ali kmetijskih tehnik, ki slabo vplivajo na okolje. Pri posebni kavi se promovira tudi pravična trgovina, kjer so ljudje dobro plačani skozi vso verigo in ni izkoriščanja.

Posebno kavo ustvarjajo ljudje

Posebna odlična kava nastane zaradi ljudi, ki si prizadevajo, da je kakovost kave njihova najvišja prioriteta. Ne gre za delo samo ene osebe v življenjskem ciklu kavnega zrna, ampak jih je vključenih v vrednostno verigo kave več. Ti predani ljudje delujejo usklajeno in se močno osredotočajo na standarde in odličnost od začetka do konca poti kavnega zrna. Vrhunsko kakovost kave ni lahko doseči.

Kdo so ljudje, ki ustvarjajo vrhunsko kavo?

Pridelovalec odlične kave

Pridelovalec odlične kave je član družine, ki je več generacij izpopolnjevala pridelavo kave najvišje možne kakovosti. Ti pridelovalci so na določenih nadmorskih višinah in v posebnih podnebjih. Kavo pred prvo trgatvijo negujejo nekaj let. Zavedajo se, da samo kavna zrna brez napak, ki so pobrana na vrhuncu zrelosti, bodo nadaljevala po do naslednjih rok, ki jih bodo oblikovale naprej.

Kupec zelene kave

Zelena specialty kava se nato pošlje do kupca, ki se na tako kavo dobro spozna. Ti kupci lahko prepoznajo značilen okus in kakovost kave tako, da sistematično okušajo skodelice kave. Tako se odločijo, katero kavo bodo vključili v svojo ponudbo. Kupec zelene kave ima veliko vlogo pri posredovanju informacij o kavi pražarju in osebju kavarne.

Pražar specialty kave

Pražar ima največkrat certifikat SCA ter je opravil številne ure tečajev in praktičnega usposabljanja za spretno praženje specialnih kavnih zrn. Praženje kave je umetnost, ki zahteva visoko stopnjo znanja in izkušenj za izdelavo posebnih profilov praženja. Kavo je treba med postopkom praženja pozorno spremljati in uporabiti znanstvena načela prenosa toplote, termodinamike in kemije kave, da se zagotovi najvišji standard kakovosti in okusa v končnem praženem zrnu.

Barist

Ko specialna kavna zrna pridejo v maloprodajno okolje, so že prestala tri stopnje inšpekcijskega pregleda, da bi zagotovili izjemno visoko raven kontrole kakovosti, vendar postopek še ni končan. Barist, ki ima lahko certifikat, da je opravil praktična usposabljanja, je zadnji strokovnjak za kavo, ki zagotavlja, da je življenjski cikel specialnega zrna zaključen. Če specialna zrna kave niso pravilno varjena, je možno, da se izgubi pravi potencial okusa kave.

Pravi ljubitelj specialne kave

Samo pravi ljubitelj specialne kave je tisti, ki si vzame čas in poišče lokalno kavarno ali pražarno, ki je posvečena kakovosti kave. To so ljudje, ki so zavezani k višjemu življenjskemu standardu in vedo kaj hočejo. Ste vi med njimi?

21. februarja, 2022
Oznake: specialty kava
Delite ta vnos
  • Delite naprej Facebook
  • Delite naprej Twitter
  • Delite na WhatsApp
  • Delite po pošti
https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2022/02/Specialty-kava-mariposa.jpg 800 800 Klemen https://mariposacoffeeroasters.si/wp-content/uploads/2021/07/mariposa_specialty_coffee_roasters_logotip.png Klemen2022-02-21 22:15:102022-02-21 22:31:10Specialty kava je vrhunska kava z znanim poreklom in pravično trgovino
0 odgovori

Pustite odgovor

Se želite pridružiti razpravi?
Prosto prispevajte!

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Naučite se, kako se obdelujejo vaši podatki o komentarjih .

Najnovejši prispevki

  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?29. decembra, 2022 - 12:11
  • Specialty kavaZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 27. novembra, 2022 - 13:26
  • ZAKAJ JE METODA OKUŠANJA KAVE ALI »COFFEE CUPPING« TAKO POMEMBNA?
  • ZAKAJ PRAŽENJE KAVE ODKRIVA ALI ZAKRIVA KAKOVOST 
  • Procesne metode / fermentacija surove kave
  • Katera pražarna kave je za gostinski lokal primerna?
  • Kava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?

Lokacije

Kontakt

Kava za gostince

Izobraževanje – trening center

Catering – kava na poroki

Specialty kava

Pripomočki za kavo

Espresso aparati in kavni mlini

Naročnina na kavo

Pogoji poslovanja / Politika zasebnost / Spletni piškoti

2021 © Vse pravice pridržane, KMG Klemen Maček s.p.

Espresso kava priprava doma ali v pisarni – česa še ne vestekavni cuppingMariposaKava za gostinski lokal, katera je prava – kako jo izbrati?
Pomaknite se na vrh

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

OKVeč o piškotkih

Cookie and Privacy Settings



Kako uporabljamo piškotke

Ta spletna stran operira s pomočjo piškotkov, ki so namenjeni temu, da izboljšajo in poenostavijo tvoje brskanje po spletni strani.

Piškotke uporabljamo za štetje obiskovalcev, shranjevanju nakupov v košarici in shranjevanju nastavljenega jezika na strani in shranjevanje tvojega uporabniškega imena.

Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih lahko ponudimo.

Več o posameznih piškotkih in nastavitvah si lahko preberete na strani Varovanje osebnih podatkov

Osnovni piškotki

Ti piškotki so nujno potrebni, da vam ponudimo storitve, ki so na voljo na našem spletnem mestu in za uporabo nekaterih njegovih funkcij.

Ker so ti piškotki nujno potrebni za dostavo spletnega mesta, jih ne morete zavrniti, ne da bi vplivali na delovanje naše spletne strani. Lahko jih blokirate ali izbrišete tako, da spremenite nastavitve brskalnika in prisilno blokirate vse piškotke na tem spletnem mestu.

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo podatke, ki se uporabljajo bodisi v zbirni obliki, da nam pomagajo razumeti, kako uporabljate naše spletno mesto ali kako učinkovite so naše marketinške kampanje, ali pa da nam pomagajo pri prilagajanju našega spletnega mesta in aplikacije za izboljšanje vaše izkušnje.

Če ne želite, da sledimo vašemu obisku, lahko v brskalniku onemogočite sledenje tukaj:

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Piškotki družbenih omrežij

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Strinjam se z uporabo piškotkovShrani moje nastavitve piškotkovŽelim zapustiti stran!
Odprite vrstico za sporočila